I budgeten avsätter regeringen medel till Boverket för bland annat kunskapsspridning om hur byggfel kan minskas samt för förstärkt kontroll under byggprocessen och förvaltningsskedet.
Regeringen avsätter även medel för en kompetenssatsning kring byggregler och bygglov. Detta sker samtidigt som arbetet med arkitektur prioriteras ned.
Det är välkommet att regeringen prioriterar frågor om kompetens och byggfel. Byggfel kostar över 100 miljarder per år. Det är ett resursslöseri som måste åtgärdas. Samtidigt är det beklagligt att arkitekturen prioriteras ner, omsorgsfull gestaltning är viktigt för hela samhället, säger Danielle Zachrisson, näringspolitisk expert hos Byggherrarna.
Av budgeten framgår också stora satsningar på infrastruktur, både på energi- och transportområdet. Byggherrarna välkomnar ökade satsningar på infrastruktur i statsbudgeten, det stärker Sveriges konkurrenskraft och ökar industrins kapacitet i alla delar av landet. Samtidigt ställer satsningarna krav på att byggherren har den kompetensen som krävs för att göra upphandlingar och rätt val av affärsform.
Många aktörer inom energisektorn går från att ha varit till största del förvaltare av befintliga system till att bli byggherrar med stora nyinvesteringar. Det kan vara utmanande, säger Danielle Zachrisson.
På klimat och miljösidan ser Byggherrarna positivt på att klimatanpassningar, cirkulär ekonomi och återvunnet material samt effektivare tillståndsprocesser uppmärksammas, men hade önskat fler konkreta åtgärder för att främja omställningen. Regeringen aviserar också ett uppdrag till Boverket att undersöka möjligheterna till lättnader i byggkraven i samband med ombyggnation. Det välkomnar Byggherrarna då ett mer flexibelt förhållningssätt till ombyggnation har potential att bidra till bättre nyttjande av beståndet och därmed minskat resursslöseri.
En annan nyhet i budgeten är satsningarna på att stödja den gröna industriomställningen i norra Sverige. Regeringen har för avsikt att subventionera kreditgarantiavgifter i syfte att underlätta anordnandet av nya bostäder i så kallade etablerings- och omställningskommuner. Därutöver avsätts 140 miljoner kronor 2025 för ”bostadspolitisk utveckling” i norra Sverige.