Äntligen kunde Byggandets Kontraktskommitté till slut skicka ut de nya standardavtalen AB/ABPU på remiss och vi väntar med spänning på remissvaren från byggherrar och branschen. Boverkets nya byggregelverk beslutades och träder i kraft från halvårsskiftet 2025. Dessutom träder de nya arbetsmiljöreglerna för byggarbetsplatser i kraft från årsskiftet. Utöver detta behöver byggherrar och fastighetsägare också förhålla sig flera nya EU-direktiv, vilka bland annat sätter byggmaterial i ett nytt fokus.
Samtidigt brottas sektorn alltjämt med stora utmaningar. Kriminalitet, oseriösa företag och fusk i leverantörsleden är ett problem som inte bara underminerar sund konkurrens utan riskerar även människors liv och hälsa samt påverkar kvaliteten på de byggnader och anläggningar vi låter bygga. I november lanserade Byggherrarna tillsammans med våra jurister ett tilläggsavtal för sund konkurrens som möter bankernas krav på kreditgivning till byggverksamhet. Det har visat sig att det tyvärr är nödvändigt att byggherrar ställer krav på leverantörer att följa lagar och arbetsrättsliga villkor och att vi måste göra arbetsplatskontroller för att säkerställa att leverantörsledens företag är seriösa.
Regeringen har till slut insett allvaret i frågan om fusk och dolda retroaktiva rabatter och gett Konkurrensverket och Boverket i uppdrag att kartlägga pristransparensen på marknaden för byggmaterial och förslå åtgärder. En åtgärd vi vidtagit är att vi reviderat vår kontraktsmall för samverkansentreprenader och föreskriver att samtliga rabatter, inklusive årsomsättningsrabatter, ska redovisas och tillfalla beställaren vid arbete på löpande räkning.
Att anpassa organisationer, projekt och medarbetare till nya regelverk och avtal kräver både resurser och tid. Samtidigt befinner vi oss i en tid av höga byggkostnader, där många projekt måste granskas extra noga innan de kan förverkligas. Det är en osäker och förändringens tid – men också en tid för förbättring!
Det är viktigt att komma ihåg att många av dessa förändringar är resultatet av utvecklingen i sektorn. Frågor som har bearbetats under lång tid får nu konkreta lösningar, och vi har möjlighet att blicka framåt. Detta ger oss chansen att arbeta smartare, säkrare och mer effektivt tillsammans. Exempelvis ser vi att arbetet med att minska koldioxidutsläpp inte nödvändigtvis behöver driva kostnader. Tvärtom kan det driva fram bättre tekniska lösningar och resurshushållning. Denna typ av synergier är något vi måste ta vara på – inte bara inom klimatarbetet utan också i andra delar av vårt arbete.
Byggherrarna har under hösten fördjupat sig i de nya arbetsmiljöföreskrifterna. Ett systematiskt arbete med planering och arbetsmiljöfrågor kan ge effekt även på andra områden, som produktionsplanering, organisering och realistiska tidplaner.
Samtidigt ska poängteras att dessa förändringar i sektorn är beroende av samarbetet mellan olika aktörer. Vi byggherrar spelar en viktig roll, men vi är också beroende av att andra agerar på rätt sätt. Vilka möjligheter och värden kan de nya byggreglerna skapa, hur kan bättre planering och projektering bidra till bättre kvalitet, ökad produktivitet och minskad klimatpåverkan och hur kan ökad transparens bidra till sund konkurrens på lika villkor genom hela leverantörskedjan – allt detta avgörs av hur sektorn i stort tar sitt ansvar.
Byggherrarnas roll under nästa år blir att stötta våra medlemmar i deras omställningsarbete och samtidigt driva på andra aktörer att ta sitt ansvar. Tillsammans kan vi med gemensamma ansträngningar leverera på vårt motto - för ett hållbart samhällsbyggande, goda livsmiljöer och svensk konkurrenskraft!
Slutligen vill jag och kansliet tacka styrelsen och medlemmar engagerade i utskott och arbetsgrupper för era insatser under året och till alla övriga medlemmar för ert stöd till föreningen och Sveriges byggherrar.
En tillönskan till alla om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Tommy Lenberg, vd Byggherrarna