En samverkansentreprenad är egentligen inte en entreprenadform, utan en affärsform som syftar till att förbättra förutsättningarna för samarbete mellan byggherre och entreprenör. Samverkan kan ske i såväl en totalentreprenad (ABT) som en utförandeentreprenad (AB) i kombination med upphandlingsformer och ersättningsformer som ökar förutsättningen för samarbete mellan parterna. Vanligast är att samverkan sker inom ramen för en totalentreprenad som sträcker sig från projektering till slutförande.
En viktig del i samverkan är att skapa fungerande samarbetsformer mellan byggherren och entreprenören för att uppnå ett effektivt genomförande av projektet. Det handlar om att skapa en organisation där kommunikation och beslutsfattande fungerar väl och där det lämnas utrymme för flexibilitet. Det innebär ofta en transparent och öppen dialog kring bland annat kostnader, risker och planering.
En relativt etablerad modell för samverkan i Sverige är ett kontrakt mellan byggherre och entreprenör i två faser:
- Fas 1 - syftar till att ta fram projekteringshandlingar och en detaljerad kalkyl. När båda parter känner sig trygga med handlingar och kalkyl går projektet över i produktion, fas 2.
- Fas 2 - produktionen utgår från då de handlingar som tagits fram i fas 1 (se figur).
När var och hur bör samverkansentreprenader väljas som affärsupplägg?
Generellt bör samverkansentreprenader användas för komplexa projekt med hög osäkerhet, där traditionella genomförandeformer, såsom utförande entreprenader till fast pris, riskerar att leda till konflikter och kostnadsökningar. Det kan handla om projekt där det på förhand är svårt att ta fram detaljerande handlingar eller där det krävs en flexibilitet för att anpassa arbetet till nya förutsättningar. Det kan exempelvis vara om- och tillbyggnadsprojekt med kvarboende hyresgäster, renoveringar med antikvariska arbeten, arbeten i mark, vatten och under jord eller teknik- och installationsintensiva anläggningar.
Samverkan kan dock tillämpas även för mer standardbetonade byggprojekt och för program som omfattar flera likartade projekt (ofta kallat strategisk samverkan) eftersom det då kan finns potential till upprepningseffekter och effektivisering över tid.
En fungerande samverkansentreprenad förutsätter som regel en aktiv byggherre som driver sina frågor och projektet genom täta samråd med sin entreprenör för att få ut den största effekten av samverkansupplägget. Om det inte finns kapacitet eller resurser hos byggherren att aktivt delta i projektet är det relevant att fråga sig om samverkan är det bästa valet av upphandlingsstrategi och affärsupplägg.
Byggherrarnas Kontraktsmall
Byggherrarna erbjuder sina medlemmar en kontraktsmall för samverkansentreprenad, som ett stöd för de byggherrar som väljer samverkansentreprenad som affärsform. Kontraktet bygger på ett tvåpartsförhållande mellan beställare och entreprenör i två faser som beskrivs ovan.
För att göra mallkontraktet lättförståeligt ansluter mallkontraktet till standardavtalet för totalentreprenad ABT 06. Det gör det också relativt enkelt att anpassa kontraktet till objektspecifika entreprenadföreskrifter eftersom det följer strukturen enligt AMA AF.
Mallen är upprättad för fri användning under eget ansvar och bör anpassas och kompletteras till det enskilda projektet.
Kontraktsmall med tillhörande tillämpningsföreskrift hittar du här