Intervju med Håkan Möller - kontaktperson till Byggherrarna
- Vad händer hos er just nu?
Vi har sedan 2018 ett ägardirektiv på att starta upp produktion av 200 lgh/år till 2023. Idag har vi i vår bostadsförsörjningsplan ca 1800 lgh som är möjliga att starta till 2025 under förutsättning att vi kan få klara detaljplaner i samma takt. I år startar vi upp tre projekt med 280 lägenheter.
2018 gjorde vi en strategisk partneringupphandling (4+2 år) för all vår nyproduktion av bostäder där NCC, Skanska och Serneke blev de entreprenörer som vi ska anlita. Utvärderingen gjordes enbart på mjuka parametrar där vi satt ett arvode och krav på produktionskostnad för att projekten ska komma igång. Vi har inom avtalet skapat ett ”ombudsråd” där vi diskuterar öppet hur kommande projekt ska fördelas beroende på resurser, tillgänglighet och kompetens. Då vi nu har ett par detaljplaner som påbörjats har vi redan valt entreprenör som redan från början är med i detaljplanearbetet för att få in deras kompetens i ett tidigt skede för att försöka bygga så kostnadseffektivt som möjligt.
Ett projekt som sticker ut är ett ”Off Grid”-projekt där vi i samarbete med Yellon arkitekter ska bygga hus utan någon anslutning till befintliga nät när det gäller el, vatten och avlopp. Det ska således vara helt självförsörjande. Vi håller på med en studie tillsammans med RISE och Mälardalens Högskola, där vi fått pengar från Energimyndigheten, som ska vara klar i november i år. Samtidigt håller vi på att förankra projektet hos politikerna i kommunen då det kommer påverka andra kommunala bolag och avdelningar. Totalt är det ca 90 lgh varav hälften enl nuvarande krav och regler för att få bra jämförelse på effekterna. Flyter allt på detaljplaner, beslut mm så är det byggstart 2021.
Vi har sedan 2004 gjort kundundersökningar genom Aktiv Bo och tills i år vunnit 18 kundkristaller. Idag är det betydligt fler bolag som gör kundundersökningarna så konkurrensen har hårdnat.
I år var vi nominerade i tre klasser, bästa service, bästa produkt samt bästa profil (hur mån kunderna är att rekommendera oss som hyresvärd). Vi vann för bästa service och bästa profil i klassen bolag med 4000-9999 lgh. - Vad ser ni som den största utmaningen just nu för er som byggherre?
En stor utmaning är att få tillgång till klara detaljplaner där vi idag ser att det är ett nålsöga. Vi försöker själv att få driva byggherreplaner men har bara lyckats få till det en gång, med hjälp av politiken. Blev en lyckad plan som bara tog 12-13 månader (som hade kunnat bli än mer effektiv om olika nämnder kunde samordnat sina möten bättre). Sen har planen överklagats tre gånger där det nu återstår en sista överklagan av bygglovet till Mark- och miljööverdomstolen. I annat fall hade projektet varit i ett slutskede redan. Detta projekt, 78 lägenheter, är också lite speciellt för oss då vi bygger hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter över ett gemensamt garage. Vi har möjlighet i vårt ägardirektiv att bygga villor och bostadsrätter förutom sedvanliga hyresrätter.
En annan stor utmaning är att få en rimlig produktionskostnad. Jönköping har historiskt sätt varit ett område där det varit billigt att bygga så därför är det ibland svårt att se och förstå vad kostnadsutvecklingen beror på. Inte minst den sista tiden då bostadsrätterna inte borde vara så ”kostnadsdrivande”. Produktionskostnaden (entreprenadkostnad, byggherrekostnader och moms) är nu uppe i samma nivåer som på många andra jämförbara platser. Vi ligger idag på 35-40.000 kr/m2BOA. - Varför valde ni att bli medlemmar i föreningen Byggherrarna?
Då vi är en stor aktör där vi kan påverka och utveckla samhället, kändes det viktig att se vad Byggherrarna kan erbjuda för stöd och kunskap och där vi eventuellt kan bidra med input. Jag har tidigare kommit i kontakt med Byggherrarna genom Hasse Sjöö, Uppsalahem, och via utbildningen Byggherre MasterClass Diploma, som jag genomförde för några år sedan. När ni nu startar upp utbildningen igen kändes det viktigt att skicka några deltagare, men även stötta organisationen.
Kontaktperson - Henrik Möller
Henrik Möller och är bygg- och upphandlingschef på Vätterhem sedan 2004. Han har en bakgrund som civilingenjör, C80, där han 1980 började på Skanska, Jönköping. Sedan blev det några år på Peab och NCC fastigheter innan han 1992 startade upp egen verksamhet med fastighetsförvaltning och projektledning.
Under 3 år i början på 2000-talet var han sedan kontorschef på Sycon/Carl Bro i Jönköping innan han fick erbjudande om att börja på Vätterhem.